Siirry pääsisältöön

Vinkkejä videokuvaamiseen: mikrofonit ja äänenlaatu

| Blogi

Oma kädenjälkeni -videokilpailun webinaareissa toivottiin vinkkejä mikrofonin käyttöön videokuvauksessa. Viestinnän asiantuntija Anni Suvisuo antaa muutaman hyvän tärpin.

Kun aloitat videon kuvaamisen, muista tarkistaa, missä kohtaa kamerasi mikrofoni on. Tarkista, että mikään ei peitä laitteen omaa mikrofonia, jos et käytä ulkoista mikrofonia.

Puhelimella kuvaaminen

 

Jos kuvaat puhelimella, voit käyttää apunasi kuulokkeiden mikrofonia. Voit pitää kuulokkeita joko korvillasi tai kiinnittää vaikka tikun päähän ja sillä tavalla tuoda mikrofonia lähemmäs ääntä, jota halutaan nauhoittaa. Muista varmistaa, että et liikuta mikrofonia kuvaamisen aikana, koska tämä aiheuttaa ylimääräistä ääntä ja lopullinen ääniraita on pilalla. Parhaat kuulokkeet ovat bluetooth-nappikuulokkeet, koska tällöin voit pitää kuulokkeita huomaamattomasti korvillasi ja samalla tuoda mikrofonin lähemmäs itseäsi.

Tässä muutama vaihtoehto ulkoiselle mikrofonille:

Kameralla kuvaaminen 

 

Mikrofonivaihtoehtoja on useita kameralle. Sopivan mallin valinta riippuu ihan siitä, mikä kamera sinulla on. Samalla tavalla kameran äänentoiston asetuksien muuttaminen on riippuvainen kameran merkistä. Suositeltavaa onkin etsiä omalle kameralle ja mikrofonille sopiva ohjevideo esimerkiksi YouTubesta. 

Ulkoiset mikrofonit tuovat kameraan aina paremman äänen. Tavallista järjestelmäkameraa ei ole tehty äänen tallentamiseen, joten sen takia suositeltavaa on käyttää ulkoista mikrofonia. 

Tässä lista eri vaihtoehdoista:

Nämä kaikki kamerat on helppo asentaa, koska ne tarvitsevat vain 3,5 mm TRS-liitännän, mikä löytyy monesta kamerasta sekä puhelimesta valmiiksi. Joihinkin saatat joutua hankkimaan adapterin.

Jaa

Lue myös