Siirry pääsisältöön

Muuttuva maailma tarvitsee jokaista ammattilaista

Muuttuva maailma tarvitsee jokaista ammattilaista

Ennen ajateltiin, että ympäristöongelmien ratkaisu on pelkästään erikoistuneiden asiantuntijoiden ja insinöörien käsissä. Ratkaisuun tarvitaan monenlaisten toimijoiden yhteistyötä. Ympäristö on jokaisen alan, yrityksen ja ammattilaisen asia.

Vastuullinen yritys minimoi omat haitalliset ympäristövaikutuksensa. Fiksuimmat ajattelevat kuitenkin pidemmälle ja tarjoavat ratkaisuja, jotka auttavat asiakasta vähentämään turhaa energian ja luonnonvarojen kulutusta. Tällaisia ratkaisuja etsivät yhä useammat asiakkaat. Vastuullisuudesta on tullut osa ammattitaitoa ja kannattavaa yritystoimintaa.

Vastuullinen ammattilainen on oman työnsä kautta rakentamassa kestävämpää tulevaisuutta. Hän tekee työnsä laadukkaasti ja huolellisesti hukkaamatta resursseja. Hän vie kehitysehdotuksia johdolle ja jakaa tietoaan myös työkavereille. Näytä ammattilaisen kädenjälkesi!

Tarvitaan kestävää kehitystä

Kestävä kehitys – sehän on sitä kierrätystä. Ja tämä uusi termi kiertotalous – sehän tarkoittaa myös kierrätystä? 

Monella menevät puurot ja vellit sekaisin. Eikä ihme, sillä kestävä kehitys, kiertotalous ja kierrätys liittyvät toisiinsa. Mutta kierrätys on vain pieni osa kiertotaloutta ja kiertotalous pieni osa kestävää kehitystä.

Kestävä kehitys

Kestävä kehitys on iso tavoite: maailma, jossa ihmisen toiminta olisi tasapainossa luonnon kanssa. Maailma, jossa ihmisten välillä vallitsisi oikeudenmukaisuus ja kaikki huomioitaisiin tasavertaisesti – myös ne sukupolvet, jotka eivät ole vielä syntyneet. Kestävä kehitys katsoo pitkälle tulevaisuuteen. 

Seuraavassa oppitunnissa määrittelemme tarkemmin, mitä kestävä kehitys tarkoittaa.

Kiertotalous

Kiertotaloudessa ajatellaan aivan uudelleen tapamme tuottaa ja kuluttaa. Kiertotalouden mukaisessa maailmassa ei juurikaan synny jätettä, vaan raaka-aineet kiertävät mahdollisimman pitkään Energia tuotetaan uusiutuvilla muodoilla, ja hiiltä sidotaan yhtä paljon kuin sitä tuotetaan ilmakehään.

Kuvassa on kolme roskista. Ensimmäisessä, lineaarisessa mallissa materiaali menee suoraan roskiin. Toisessa, kierrätystaloudessa materiaali menee muutaman kierroksen kautta roskiin. Kolmannessa, kiertotaloudessa materiaali tekee kierroksia ja mutkia, eikä päädy koskaan roskiin.

Kiertotalouteen tutustumme tarkemmin moduulissa 2.

Kestävä kehitys ja ammattilainen – mitä jokaisen pitää tietää

1. Ole ylpeästi ammattilainen: tee laatua, ota vastuuta ja ajattele pidemmälle. Näytä ammattilaisen kädenjälkesi!
2. Maailma muuttuu, yritykset muuttuvat ja ammattitaitovaatimukset muuttuvat. Pysy mukana, jotta et putoa kelkasta!
3. Kestävästi ja vastuullisesti toimiva ammattilainen on haluttua työvoimaa!