Siirry pääsisältöön

Alpakanvillasta vaatteita: case Alpi

Alpakanvillasta vaatteita: case Alpi 

Teksti: liiketalouden opiskelija Liisa Korhonen 

Alpan neuleiden raaka-aineena käytetään perulaista alpakanvillalankaa. Perussa alpakat elävät puolivilleinä vuoristossa. Alpa on valinnut vastuullisia villantoimittajia vierailemalla paikan päällä Perussa. Alpakanvilla on lampaanvillaa pehmeämpää, sileämpää, lämpimämpää ja kestävämpää. Tuotteet kestävätkin käytössä pitkään. 

Alpan tuotteet suunnitellaan Suomessa. Tuotteita myös koekäytetään ennen kuin ne tuodaan kuluttajien saataville. Tuotteissa luotetaan hillittyyn tyyliin, jottei niihin kyllästy nopeasti ja jotta ne näyttäisivät hyvältä vielä vuosienkin jälkeen.  

Tuotteista pipot valmistetaan Suomessa, muut tuotteet valmistetaan Liettuassa tai Perussa. Yritys kertoo, että sen tuotantolaitos on valittu tarkkaan, huomioiden henkilöstön hyvät työolosuhteet.  Suomessa ei ole riittävästi oikeanlaista tuotantokapasiteettia, jotta kaikki tuotteet voisi valmistaa Suomessa. Neuleet valmistetaan nimittäin neulomalla ne muotoon sen sijaan, että neulottaisiin suuret pakat kankaita, joista leikattaisiin käyttöön tarvittu osa. Muotoon neulomalla syntyy siis äärimmäisen vähän hukkamateriaalia. Yritys selvittää, voisiko tuotantoa ainakin osittain siirtää Suomeen.

Tuotteita myydään verkkokaupan lisäksi omalla showroomilla Jyväskylässä sekä showroom-jälleenmyyjäliikkeissä Tampereella ja Rovaniemellä. Lisäksi Alpalla on muutamia muita jälleenmyyjiä, kuten Turun PUF Design Market. 

Alpan tuotteet voi lähettää takaisin Alpalle huollettavaksi. Alpalla on valikoimassa kyynärpaikkaus, parsiminen ja täyshuolto. Omassa lähiompelimossa tehtävää huoltoa varten Alpaa voi pyytää lähettämään lankaa korjausta varten. Korjaustyö pidentää tuotteen käyttöikää. Neuleet voi hyväkuntoisina kierrättää uusille käyttäjille kirpputoreilla tai neuleen voi purkaa langaksi ja neuloa uudelleen, esimerkiksi villasukiksi.